Żywnościowa wirtuozeria

Lodówka nie bez powodu podzielona jest na półki i przegrody. Właściwe przechowywanie żywności w lodówce jest niezwykle istotne, ponieważ dzięki temu, możemy liczyć na wydłużenie terminu przydatności do spożycia produktów i nasze dobre samopoczucie.

Dlatego też warto stosować się codziennie do kilku prostych zasad. Na górnej półce zlokalizujmy mleko, jogurty oraz dżemy – nie jest tam zbyt zimno, dlatego nasze produkty szybko się nie popsują.

Na półce środkowej warto przechowywać żywność, która ma krótki termin ważności, jak np. wędliny i sery.

W dolnych szufladach najlepiej czują się warzywa i owoce, które mogą tu wydłużyć okres swojej świeżości. Na półkach bocznych poukładaj jajka, olej, przetwory.

Jajka należy koniecznie wyjmować z papierowych pudełek, w których są sprzedawane, gdyż są one źródłem bakterii. Konieczne jest również wyjęcie kapusty lub sałaty z folii, gdyż szczelne jej zamknięcie powoduje niebezpieczne reakcje chemiczne.

Ważne jest, aby do przechowywania żywności wykorzystywać również plastikowe pojemniki, które zabezpieczą żywność przed wysuszeniem i zepsuciem.