Zdobywanie pożywienia
www.kegel.net.pl https://www.biletybilety.pl

Podczas podróży survivalowej musimy przygotować się na różne nieoczekiwane sytuacje. Ważną kwestią jest zapas żywności i gromadzenie pożywienia w warunkach naturalnych. W zależności od rodzaju survivalu, na jaki się wybieramy – jedzenie możemy kupować w trakcie, zabrać ze sobą w kompaktowej formie, np. pod postacią tzw. racji żywnościowych, lub zdobywać z natury.

Jak sobie poradzić, jeśli odważymy się na tę ostatnią z opcji? W ekstremalnych warunkach w terenie możemy żywić się roślinami, a nawet niektórymi zwierzętami. Symbolem prawdziwej sztuki przetrwania jest spożywanie owadów i robaków. Bezkręgowce, które możemy spokojnie zjeść to pszczoły i ich larwy (po usunięciu żądła), wymoczone w wodzie dżdżownice, ugotowane czarne mrówki, larwy chrząszczy, ćmy oraz ślimaki. Należy jednak unikać małych stworzeń, które żywią się padliną, mają silne barwy, żyją na spodzie liści lub są owłosione. Gotowanie bezkręgowców przed jedzeniem pozwala na pozbycie się pasożytów, które mogą zawierać.

Warto jednak uważać i jeśli nie jesteśmy pewni, czy dany owad nie jest trujący, lepiej zrezygnować z takiego posiłku.