Catering w firmie dla pracowników – czy warto?
www.wodnbp.edu.pl

Catering firmowy cieszy się coraz większą popularnością, szczególnie w większych firmach i korporacjach. Organizacja cateringu dla pracowników zapewnia im możliwość wyboru posiłków w przerwie lunchowej, a także wpływa na zacieśnienie więzi między pracownikami. Do wyboru są różnego rodzaju posiłki – tradycyjne, domowe dania, nieco bardziej nowoczesne, dietetyczne, wegetariańskie, a także typowo lunchowe. Taki catering ma oczywiście zarówno swoje plusy, jak i minusy. Czy warto inwestować w catering dla pracowników?

Plusy cateringu dla pracowników

Catering firmowy ma oczywiście wiele zalet.

Będąc przy plusach, warto wspomnieć o tym, że pracownicy nie muszą martwić się o organizację posiłków w czasie swojej pracy. Ich zadanie ogranicza się jedynie do wyboru posiłku z podanego menu. Niektóre firmy całkowicie pokrywają koszt zamawianych do pracy posiłków, a inne ograniczają się jedynie do pokrycia kosztu transportu, a za posiłek pracownik musi zapłacić sam. Takie wyznaczone pory lunchowe i obiadowe są też dobrą okazją do zacieśniania więzi między pracownikami.

Wady cateringu firmowego

Minusem organizacji cateringu firmowego jest oczywiście koszt zamówienia takiej usługi.

Wszystko uzależnione jest od liczby pracowników, a nawet od miejsca, do którego musi docierać firma cateringowa. Warto przyjrzeć się różnym ofertom na rynku i połączyć wysoką jakość posiłków z przystępną ceną cateringu. Firmy cateringowe mierzą się ze sporą konkurencją, dlatego starają się uatrakcyjniać swoje oferty, oferując smaczne i tanie dania. Kolejnym minusem zamawiania cateringu do firmy jest spożywanie posiłków w miejscu pracy, co dla jednych może być oczywiście zaletą, ale dla innych wadą. Pracownicy nie mogą choć na chwilę wyjść z budynku, by zjeść posiłek w innym miejscu.

Do wyboru mają tylko te dania, które oferowane są w menu danej firmy cateringowej. Oferta może nie być dostosowana do wegan, wegetarian i osób będących na diecie.